Northugs hemmelige våpen

Petter Northug

Dagen før VM følte ikke skistjernen seg i form. Se hva han gjorde.

Tirsdag kommer boken «Gull og grønne svensker» i butikkene. Her får man lese hvordan Petter Northug selv opplevde VM i Oslo.

Et av kapitlene i boken forteller om Terje Lillemark, mannen som de siste årene har hjulpet Northug med å prikke inn formen foran store mesterskap.

Dagen før sprinten gjorde Northug det dårlig på trening, og i boken beskriver han formen sin den dagen slik:

– Den dagen var jeg faktisk ikke så kvikk som jeg hadde håpet. Effekten av et høydeopphold skal komme dag 7 eller 8, og jeg kjente da jeg var ute og gikk at formen ennå ikke var helt på topp. Det manglet litt på overskuddet og «spruten», og litt på spenningen i muskulaturen. Jeg er glad ikke sprinten var denne dagen, da hadde det neppe gått så bra.

Magiske hender
Men Petter lar seg ikke stresse. Det er én dag til VM, og det er ikke i dag han skal være i toppform. Det er først i morgen. Det kan høres helt vilt ut for oss andre, at man ikke blir stresset når man mangler formfølelsen dagen før VM starter, men i Petters hode er planen klar. Etter økta kommer nemlig Terje med de magiske hendene sine, og de får snakket gjennom planen og de tingene de har terpet på hele tiden, heter det i boken.

Mannen som skal ha de magiske hendene er Terje Lillemark, et navn som ikke har vært mye omtalt selv om interessen for Petter Northug har gått helt i taket.

I boken omtales han som en 39-åringen fra Lierne i Nord-Trøndelag er en beskjeden kar, som virkelig kommer fra landsbygda, og vet det selv. Han har måttet trene hardt på å tørre ta ordet i forsamlinger. Han er vokst opp på gård og vært saueklipper siden han var seksten år. Men han skjønte tidlig at han hadde et annet kall enn å bli sauebonde og dro til Sverige for å utdanne seg til naprapat.

Introdusert av kjæresten
Ifølge boken var det Northugs kjæreste, Rachel Nordtømme, som introduserte Lillemark for Northug, for å hjelpe han med støle muskler. Men da Lillemark fikk verdens beste skiløper på benken, følte han at han hadde fått sitt livs utfordring. For Terje visste at han kunne bidra med mer enn å lindre sliten muskulatur.

Han har ingen utdannelse innen psykologi, men har alltid vært opptatt av spørsmålet «Hvordan få ut hele ditt potensial – når det gjelder som mest».

Mange idrettsutøvere prestere veldig godt – på trening, eller mindre viktige konkurranser. Så butter det litt imot når det kommer til det store mesterskapet. Hvorfor er det sånn? Og hvorfor klarer noen utøvere å være best når det gjelder – gang etter gang?

Dette er også noe Northug åpenbart er opptatt av, og dette gjør at de to finner tonen sammen.

I «Gull og grønne svensker» utdyper Lillemark noen nøkkelpunkter i sin filosofi:

– Hva er det som skal til for å prestere optimalt i en gitt konkurranse, på en gitt dag? Innenfor langrenn kan du sette sammen et kakediagram av et svar. Skiene kan for eksempel bety 20 prosent, basiskondisjonen 40 prosent, mat og drikkeinntak 10 prosent, vær, føreforhold, osv. spiller inn. Hvordan prosentene fordeler seg, kan variere fra løper til løper. Og så sier alle, gjerne til slutt, at det er viktig å ha dagen. Det er dette «å ha dagen» jeg er interessert i.

Han hevder videre at flaks ikke finnes.

– Flaks? Det finnes ikke noe som heter flaks. Det du oppnår her i livet, er stort sett helt fortjent. Du satte seg et mål. Du tok konsekvensene av det og løste de oppgavene som skulle til for å nå målet. Om du da greide det, var det fortjent. Ikke flaks.

– Det å «ha dagen» handler ikke om flaks i det hele tatt, det handler om mental planlegging. Om å skru til kroppen og hodet på en sånn måte at du presterer maksimalt når det gjelder som mest. Det handler om å ta i bruk en ganske enkel, mental verktøykasse. Det er ikke noe hokuspokus.

Dagen før VM-sprinten følte altså Northug at han manglet overskuddet som skulle til for å prestere i Kollen. I boken beskrives Northugs oppladning etter treningsøkten slik:

I dag, onsdag 23. februar, er det åpningsseremoni for VM i Holmenkollen, og mens det gjaller i messing på Universitetsplassen, ligger Petter Northug på benken til Terje Lillemark. Han forteller Terje at det ikke fungerte helt topp på trening i dag, han manglet følelsen av form og det rette spenningsnivået i muskulaturen. Men han er ikke bekymret. Terje er ikke bekymret. For planen tilsier toppform i morgen, ikke i dag. I morgen er det sprint, og Petter håper på en plass i finalen. Det vil gi VM en flying start.

Terje snakker med sin rolige stemme. Han er tryggheten selv. Petter responderer. Terjes hender jobber med et triggerpunkt. Nå tunes muskulaturen og hjernen. Kropp og hode. I morgen gjelder det. Og begge er helt rolige. De vet at planen kommer til å fungere, for verktøyene er gjennomtestet fra før. De virker. I morgen kommer denne kroppen til å eksplodere. Petter Northug kommer til å ha dagen. Det er de 100 prosent trygge på, begge to.

Som de fleste fikk med seg tok Northug sølv på sprinten dagen etterpå. I løpet av mesterskapet ble han VM-konge med 3 gull og to sølv totalt. Kanskje stiller enda flere med hjelp fra magiske hender fra Lierne nesten sesong.

 

(Artikkel fra Side3.no – forfattet av Gaute Tyssebotn.