Graviditet

Under svangerskapet skjer det store forandringer i kroppen på relativt kort tid. Kroppsfasongen endres, belastningen på sener og ledd forandres, og i tillegg blir leddene mer bevegelige. I blant rekker ikke kroppen å tilpasse seg disse endringene og smerter kan oppstå.

Alle gravide vil få det vi kaller fysiologisk bekkenløsning. Dette er en normal prosess der leddbånd og leddforbindelsene rundt bekkenet blir mykere for å skape mer rom i fødselskanalen. Dette skjer hos alle gravide kvinner, og skal ikke gi deg store funksjonsbegrensninger i hverdagen. En del kvinner opplever allikevel smerter relatert til bekkenløsningen. Dette kan ofte reduseres eller gå helt over med god veiledning og hensiktsmessig aktivitetsnivå. Om du opplever smerter som ikke gir seg etter noen dager kan det være hensiktsmessig å oppsøke en fysioterapeut/osteopat. Tidlig undersøkelse, veiledning og individuelt tilrettelagt behandling vil kunne redusere plager og hindre forverring.

Bekkenleddsplager oppstår oftest i forbindelse med svangerskap. Forekomsten av selvrapporterte rygg- og bekkenleddsplager angis å være 50 % i svangerskapet og 25 % etter fødsel. Ca.25 % av gravide og 5 % etter fødsel har rygg- og bekkenleddsplager i en slik grad at de søker medisinsk hjelp. Mulige årsaksfaktorer for bekkenleddsplager kan være hormonelle, biomekaniske, mangelfull motorisk kontroll og stress av leddbåndstrukturer.

Diagnose stilles på bakgrunn av smertelokalisasjon og flere positive kliniske tester.

Forskning viser at veiledning og individuelt tilrettelagt behandling hos terapeut med økt kunnskap innen bekkenplager, kan redusere smerter og plager under graviditeten. Terapeuten vil veilede i gode måter å bevege seg på, vise gode hvile- og sovestillinger samt gi råd om gode øvelser.

De vanligste plagene gravide oppsøker osteopat/fysioterapeut med er:

  • Forebygging av rygg- og bekkenplager
  • Smerter i bekken- og korsrygg
  • Bekkenbunnsplager
  • Inkontinens
  • Stiv nakke og hodepine
  • Smerter mellom skulderblader
  • Plager relatert til pusten

Akupunktur under svangerskapet og fødselsforberedende akupunktur/modnings akupunktur hos Helsefabrikken
På Helsefabrikken har vi god erfaring med akupunktur under svangerskap og fødselsforberedendeakupunktur/modningsakupunktur. Akupunktur kan gis i alle stadiene av et svangerskap og brukes ved svangerskapskvalme, bekkenplager, tett nese, urolige ben, halsbrann, søvnproblemer, engstelse, uro og forberedelse til fødsel. Akupunktur er en skånsom behandlingsform og anbefales av Verdens Helseorganisasjon (WHO) i forberedelse til fødsel, ved svangerskaps kvalme og ved ammeproblematikk.

På Helsefabrikken starter vi med fødselsforberedende akupunktur/modnings akupunktur i uke 36. Behandling med akupunktur de siste ukene før fødsel kan forberede livmor og livmorhalsen til fødsel. Vi ser også at mange kvinner har god nytte av akupunktur som generell avspenning den siste tiden før fødsel.

Akupunktur har også blitt et tilbud på mange fødeavdelinger rundt i landet, hvor det brukes både under og etter fødsel. Les mer om akupunktur og fødsel ved Rikshospitalet her.

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2006/03/23/raskere-fodsel-med-akupunktur/

På helsefabrikken får du god oppfølging både til behandling og treningsveiledning. Vi har både osteopat/fysioterapeut og akupunktør med lang erfaring innen behandling av svangerskapsrelaterte plager. Vi samarbeider ofte om pasientene og utfyller hverandre for å kunne tilby den beste behandling for akkurat deg.

Ønsker du å bestille time

Trykk her