Vaginisme/Vulvodyni/Vestibulitt

Hva er vulvodyni?

Er en fellesbetegnelse for smerter i underlivet. Smertene er som oftest lokalisert rundt skjedeåpningen, men det kan også gjøre vondt i et større område. Smertene kan noen ganger være konstante eller oppstå i forbindelse med berøring, samleie eller ved bruk av tampong. Noen opplever også at smertene forverres rett før og under menstruasjon. Tilstanden kan være en stor psykisk belastning. Sykdommen rammer oftest unge kvinner, og oftest oppsøker kvinnene lege/gynekolog på grunn av smerter ved samleie. Noen studier rapporterer at 15-20 % av den kvinnelige befolkningen har symptomer på vulvodyni i større eller mindre grad. Det er dog ingen sikre tall fra Norge. Lidelsen blir ofte oversett eller feiltolket.

Symptomene kan være sviende og/eller brennende, noen opplever sterk kløe. Samleie kan hos noen være umulig eller svært smertefullt. Smertene kan hos noen fortsette i flere timer- og av og til flere dager. Noen opplever nedsatt eller ingen sexlyst som igjen kan gi tørrhet og i skjeden i forbindelse med samleie, som igjen kan forsterke smertene. Vedvarende smerter og bekymring for hvorfor smerten er der kan igjen føre til muskelspenninger i bekkenbunnsmuskulaturen.

Vulvodyni er en kompleks lidelse og på Helsefabrikken tilpasses behandlingen til din spesifikke/individuelle situasjon. Ofte vil dette dreie seg om lokalbedøvende salve (xylocain) og en del tilfeller behandling hos fysioterapeut/osteopat og/eller akupunktør.

Hva er vestibulitt?

Også kalt vestibulodyni er en tilstand som gir smerte i skjedeåpningen under samleie eller ved bruk av tampong. Nervene i slimhinnene som sitter rundt skjedeåpningen kan bli overfølsomme (hypersensitive). Det kan være nok med lett berøring for at det gir smerter.

Man antar at mellom 4-28 % av kvinner i alderen 20- 40 år rammes av vestibulitt. Det kan være stor variasjon på hvordan vestibulitt oppleves, noe som også kan være en av årsakene til at det er vanskelig å si noe om hvor mange kvinner som rammes

De vanligste symptomene på vestibulitt er at det gjør veldig vondt når man berører eller trykker på området mellom de indre kjønnsleppene. Smerten oppleves som brennende og/eller sviende. Smerten kan utløses av berøring, eller ved forsøk på å innføre tampong, penis, fingre eller instrumenter hos gynekolog. Noen av kvinnene klarer å ha penetrerende sex i ulike stillinger, andre klarer det ikke. Om du har hatt plagene over lengre tid kan du også få smerter når du har på trange bukser, sitter lenge, sykler eller rir.

Man vet fortsatt ikke årsaken til at kvinner får vestibulitt, som gjør at diagnosen kan oppfattes som diffus. Og det er foreslått flere årsaker til disse smertene. Stress og ytre påkjenninger kan forverre tilstanden.

På Helsefabrikken er en individuell tilpasset behandling over en lengre tidsperiode vanlig. Studier viser at behandling fungerer for mange av kvinnene. Behandling kan innebære muskelavslappende øvelser, manuelle teknikker på bekkenbunnen samt akupunktur.

Hva er vaginisme?

Vaginisme er en tilstand med krampelignende spenninger i muskulaturen rundt skjedeåpningen. Dette kan gjøre det vanskelig eller umulig å gjennomføre et samleie, føre inn en tampong eller gjennomføre en gynekologisk undersøkelse.
I motsetning til vestibulitt eller vulvodyni er det ikke typisk med svie og brennende følelse ved skjedeåpningen. Det er dog ikke uvanlig at man kan ved vestibulitt også kan ha en tilstand med vaginisme.

Symptomene kan hindre et normalt sexliv på grunn av stram bekkenbunnsmuskulatur.

Behandlingen blir tilpasset den enkelte. En viktig del av behandlingen er veiledning og forklaring av hvordan akkurat du skal ta hensyn til dine symptomer. Ofte består behandlingen av å tøye/massere på muskulaturen i bekkenbunnen samt å trykke på ulike punkter i muskulaturen slik at den blir mindre anspent. Målet med behandlingen er å forbedre muskulaturens evne til avspenning, øke elastisitet i muskler og bindevev samt bedre sirkulasjon i bekkenbunnen, gjennom våre behandlinger. Mange opplever også effekt av dilatorsett med ulike størrelser for å tøye bekkenbunnen, samt å få instruksjon i bekkenbunnsøvelser.

Vi på Helsefabrikken har lang erfaring med behandling av kvinner med underlivsmerter.
Vi tilbyr en individuell tilpasset behandling ved fysioterapi/osteopati og akupunktør.

Ønsker du å bestille time

Trykk her

Behandling - Vestibulitt og Vaginisme