Stress

– kun til trøbbel og besvær?

 

Stress - Helsefabrikken

Vi lever en hverdag hvor veldig mange sliter med å få dagene til å opp. Og for veldig mange så har man ikke kun seg selv å tenke på. Det er både barn, ektefeller, middager, husvask, klesvask og ideelt sett i tillegg ifølge samfunnet blant annet trening og intellektuell opprettholdelse som skal gjennomføres i løpet av uken. I tillegg til alt dette skal vi helst meditere, gjøre yoga og drive med selvutvikling. Med en slik forventning (fra oss selv) er det ikke så veldig rart at hverdagen kan oppleves som stressende. Men stress er en helt nødvendig faktor for oss mennesker. Uten stress hadde vi i mange tilfeller ikke klart å overleve. Men det er når stresset blir langvarig, at det kan ha konsekvenser.

Se for deg at du er ute og går deg en deilig søndagstur i skogen og aner fred og ingen fare. Plutselig hører du fremmede lyder og det står en bjørn foran deg (ikke helt sannsynlig, men det maler et bilde). Vår raskeste respons i truende situasjoner er å flykte (alarmfasen – «fight og flight»). Det er det stress hjelper oss med. Gjennom en aktivering i kroppen, klarer du å få nok krefter til å bekjempe den truende situasjonen. Men etter faren har lagt seg, forsvinner denne umiddelbare utskillelsen av hormoner som reddet deg.

 

Hva er stress?

Vi har både psykisk stress og fysisk stress som påvirker oss. Veldig ofte går dette også hånd i hånd. Det ene påvirker det andre. Stress er et vidt begrep, og refererer dels til et vidt spekter av krevende fysiologiske og psykologiske påvirkninger (stressorer), dels til menneskets totale reaksjon på slike ting. Dette kan forklare hvorfor du kanskje ikke var noe stresset for en arbeidsoppgave, mens kollegaen din reagerte veldig med stress på dette. Selve stressresponsen trenger vi ikke gå så inn på nå, men de hormonene som skilles ut ved den første alarmfasen hjelper oss i stressende situasjoner når vi trenger ekstra energi til hjernen og musklene.

 

Når stresset «setter seg i kroppen»

Stresset påvirker store deler av kroppens systemer, men spesielt hormonsystemet. Det viktigste stresshormoner som skilles ut, kalles kortisol. Og når kortisol blir hengende for lenge i kroppen, svekker dette produksjonen av adrenalin. Dette gjør at kreftene du skulle ha til kamp og flukt som du leste om litt over her, gjør at du kan oppleve å bli trøtt og passiv.

Hjertebanken som skulle hjelpe hjertet å pumpe blod ut til musklene for å flykte, vil kunne oppleves ved at det aktiveres uten at det er noen fare i nærheten.

Fordøyelsen kan oppleves som treg. Når man skal flykte, så nedprioriteres tarmene – her trenger musklene blod, og ikke fordøyelsen, så derfor blir en del av våre fysiske funksjoner satt på vent. Når tarmene reduserer aktiviteten, kan dette oppleves i form av både nedsatt appetitt og forstoppelse.

De musklene som skulle være klare for kamp, vil kunne oppleves som anspente og vonde. Her opplever mange at nakke og skuldre er et område det ofte setter seg i. Når kroppen bruker mye energi for å holde musklene i gang, vil man kunne oppleve at man kan bli mer sliten og trøtt.

Når kroppen hele tiden er på vakt, bruker man nervesystemet i kroppen mer enn nødvendig. Dette vil kunne gjøre at man opplever at man blir fort sliten og har lite overskudd. Noen av de kjente fysiske symptomene på stress er:

  • Hodepine
  • Indre uro
  • Søvnproblemer
  • Muskelspenninger og muskelsmerter
  • Hjertebank
  • Brystsmerter
  • Nedsatt fordøyelse (treg og forstoppet mage, eller i noen tilfeller løs mage)

Det å kunne forutse stress, vil kunne redusere dens negative virkning. Men det er ikke alltid like lett å se når stresset påvirker en over en lengre periode. Stresshåndtering er noe som en må bruke tid på, både i form av det kognitive (hodet og psyken) og det fysiske. De ulike stressmestringsteknikkene passer ikke alle. Og siden stress viser seg i mange tilfeller forskjellige hos oss mennesker, trenger man ulik form for oppfølging på dette.

 

Hos oss på Helsefabrikken vil du bli møtt av terapeuter med erfaring innen behandling av stressymptomatikk. Vi vil gjennom tverrfaglig samarbeid finne den beste løsning for deg og dine plager.